Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

Mohács környéke kulturális és gasztronómiai értékei mellett természeti kincsekben is igen gazdag. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai változatos és érdekes programokkal várják a természet és az aktív kikapcsolódás ...

Mohács környéke kulturális és gasztronómiai értékei mellett természeti kincsekben is igen gazdag. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai változatos és érdekes programokkal várják a természet és az aktív kikapcsolódás kedvelőit. Az érdeklődők tartalmas szakvezetéses túrák, kenutúrák keretében ismerhetik meg Béda-Karapancsa egyedülálló ártéri élővilágát, lovaskocsizáson és halászati bemutatón vehetnek részt vagy kerékpáron fedezhetik fel a nemzeti parkot. A számos program között minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt.

Béda-Karapancsa

Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Ez hazánk rétisasok és a fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a vízimadarak, a ligeterdőkben szebbnél szebb virágok bontják szirmaikat. A réten szürkemarha gulya legelészik, a vizeken tündérrózsák pompáznak. Az itt kialakult sajátságos élővilágnak, mint életközösségnek – beleértve az erdőket, rovarokat, madarakat, halakat, még magát az embert is, egyszóval mindent – legfőbb mozgatórugója, lelke a Duna folyó, ezen alapszik az ártéri élet.

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Az 1526-ban lezajlott mohácsi csata helyszínén kialakított Mohácsi Nemzeti Emlékhely a magyar történelem egyik sorsdöntő csatájának és itt elesett hőseinek állít emléket. A Sátorhely határában megtalálható sírkert több mint 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, Szulejmán szultán és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait, sírjeleit tekinthetik meg a látogatók. Az emlékhely kialakítása számos szimbólumot hordoz, melyek idegenvezető segítségével ismerhetnek meg az érdeklődők.
Az emlékhely 2011-től megújult formában várja a látogatókat. A Szent Koronát formázó új impozáns kiállító- és kilátó épület Vadász György DLA Ybl-, Kossuth- és Steindl Imre-díjas építész tervei alapján készült. Több szinten ad helyet kiállításoknak, melyek között a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a technika XXI. századi színvonalának köszönhető interaktív terepasztal. A kupola formájú felső szinten lévő kilátóból a vendégeknek lehetőségük nyílik a magasból megtekinteni a virágot formázó sírkertet.


Program időtartama: 1,5-2 óra
Helyszín: Mohács-Sátorhely
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Mohácsról kerékpárral, GPS: N45.942869 E18.646729
Elérhetőség: +36 (69) 382-130, +36 (20) 918-2779
Nyitva tartás:
Április 1 – október 23.: naponta 9.00-18.00
Október 24 – március 31.: naponta 9.00-16.00
Belépő: 1500 Ft/fő
Kedvezményes jegy - diák, nyugdíjas, pedagógus (igazolvánnyal): 1200 Ft/fő

Előzetesen bejelentkezett csoportok esetén (max. 10 perc késés esetén!) (Bejelentkezés min. 48 órával a csoport érkezése előtt):
felnőtt: 1300 Ft/fő; diák, nyugdíjas, pedagógus: 1000 Ft/fő
Családi kedvezmény: 1 vagy 2 felnőtt + 2 vagy több gyermek esetén a 2. és minden további gyerek jegyének ára: 500 Ft
NOE tagsági kártyával:3.és további 14év alatti gyerekeknek:ingyenes
A kedvezmények össze nem vonhatóak! További kedvezményt nem áll módunkban adni.

Hungary Card elfogadóhely
OTP SZÉP Kártya elfogadóhely

Fehér Gólya Múzeum

A Kölked egykori iskolaépületében berendezett Fehér Gólya Múzeumban élményt adó vezetéssel ismerhetik meg a vendégek a világ gólyáit, vándorlási útvonalaikat, táplálkozási szokásaikat, valamint betekintést nyerhetnek a gólyagyűrűzés módszereibe is. A gólya irodalmi, néprajzi vonatkozásai is megtalálhatók itt. Költési időszakban a környező villanyoszlopokon élőben is megtekinthetőek a gyönyörű madarak. Az ártér működését, az áradások folyamatát is megismerhetik a látogatók a múzeumban. Ismeretterjesztő rövidfilm levetítése kérhető, amely bemutatja a Duna áradásának természetre gyakorolt hatásait, kitűnő összehasonlítást adva a természetes és a szabályozott folyón lejátszódó folyamatokról, felhívva a figyelmet az ártéri területen folytatott gazdálkodási formákra is; vízzel elárasztható homokterepasztalon lehet modellezni a folyó áradását és a meder formálódását; interaktív számítógépes animáció mutatja be a folyó áradását, apadását, és ezen folyamatoknak az élővilágra gyakorolt hatásait. Interaktív terepasztal mutatja be a fokrendszer, a mellékágak és a holtágak működését, valamint az ártéri gazdálkodást. A Fehér Gólya Múzeum élményt adó terepi és múzeumi oktatási programjai segítik a természeti értékek megismerését. A gyerekcsoportok számára kínált foglalkozások, programok megtalálhatóak a Fehér Gólya Múzeum honlapján: www.fehergolyamuzeum.hu.

Program időtartama: 1 óra
Helyszín: 7717 Kölked, Széchenyi u. 1.
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Mohácsról helyközi járatú autóbusszal, GPS: N45.949471 E18.710854
Elérhetőség: +36 (69) 384-208, +36 (30) 846-6020
Nyitva tartás:
Szeptember 1 – április 30.: K-Szo: 10.00-16.00
Május 1 – augusztus 31.: K-V: 8.00-16.00
Belépő (tartalmazza a szakvezetést):
felnőtt: 600 Ft/fő; 18 éves korig, nyugdíjas: 500 Ft/fő
Csoportkedvezmény iskolás csoportok részére: 20 fő felett 400 Ft/fő
Óvodás: 300 Ft/fő
NOE tagsági kártyával:3.és további 14év alatti gyerekeknek:ingyenes
3 éves kor alatt ingyenes
Hungary Card elfogadóhely

Programajánlatok Béda-Karapancsán

A programok igény szerint választhatóak és kombinálhatóak.

1. Boki-Duna halászati bemutatóhely

1a. Boki-Duna halászati bemutató (4 órás)

Ez a gyönyörű vízterület évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre.

A halászati bemutatóhelyen 500 évet ugrunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Megismerhetjük a hagyományos ártéri életmódot, gazdálkodást, számos érdekességet hallhatunk a rideg állattartásról, méhészkedésről, tradicionális halászati módszerekről (pl. emelő halászat, rekesztő halászat, állító halászat) és eszközökről (vejsze, milling, kece) is. A program során az eszközök megtekintésére és kipróbálására is lehetőség nyílik, valamint egy rekonstruált fokot is megtekinthetünk. A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeinket.

Program időtartama: 3-4 óra
Helyszín: Boki-Duna
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Kölked felől az erdőfűi úton haladva, Erdőfű után 1,5 km-re, vagy kerékpárral. GPS: N45.900006 E18.779894
Részvételi díj: 3000 Ft/fő, minimális díj: 30.000 Ft

1b. Boki-Duna halászati bemutató (2 órás)

Ez a gyönyörű vízterület évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre. A halászati bemutatóhelyen 500 évet ugrunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Megismerhetjük a hagyományos ártéri életmódot, gazdálkodást, számos érdekességet hallhatunk a rideg állattartásról, méhészkedésről, tradicionális halászati módszerekről (pl. emelő halászat, rekesztő halászat, állító halászat) és eszközökről (vejsze, milling, kece) is. A program során az eszközök megtekintésére és kipróbálására is lehetőség nyílik.

Program időtartama: 2 óra
Helyszín: Boki-Duna
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Kölked felől az erdőfűi úton haladva, Erdőfű után 1,5 km-re, vagy kerékpárral. GPS: N45.900006 E18.779894
Részvételi díj: 1000 Ft/fő, minimális díj: 15000 Ft


2. Szakvezetéses kenutúra a Külső-Bédán

A program során szakvezető kíséretével, kenuval járjuk be Béda-Karapancsa Tájegységben a Duna hullámterén található mellékágat, a Külső-Bédát. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a híres és színes ártéri madárvilág képviselőivel is: barna kányákkal, szürke gémekkel, jégmadarakkal.

Program időtartama: 2 óra
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy kerékpárral

Részvételi díj: 4500 Ft/7 személyes kenu vagy 2500 Ft/4 személyes kenu + 15000 Ft/csoport szakvezetési díj
Hasznos: Az ár tartalmazza a kenu, az evezők és a mentőmellények bérlését. Javasolt felszerelés: kényelmes, időjáráshoz alkalmazkodó ruházat, cipő, kalap, nap és szúnyogok elleni védelem.

3. Szakvezetéses túra lovaskocsival vagy gyalogosan a Nagypartosi tanösvényen

A tanösvény útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremétől a Dunáig vezet. Az ismertető táblák és a szakvezetés segítségével megismerhetjük az ártér működését, ízelítőt kaphatunk az árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, őseink életmódjáról. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon. Megismerhetjük a nedves réteket, kaszálókat, de az ismertető táblákon helyet kapott a fa lebomlási folyamatának bemutatása is. A tanösvény mentén, Magyarország egyik legnagyobb ártéri legelőjén megtekinthető a ridegtartású, védett és őshonos szürkemarha gulya.

Program időtartama: 2,5 óra
Túra hossza: 5 km
Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy kerékpárral
Részvételi díj: 20 főig: 15000 Ft/csoport, 20 fő felett: 750 Ft/fő (+ Lovaskocsi: 5000 Ft/lovaskocsi/óra)
Kedvezményes részvételi díj (általános és középiskolai csoportok részére): 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő (+ Lovaskocsi: 5000 Ft/lovaskocsi/óra)
Hasznos: A lovaskocsizáshoz 1 db 25 férőhelyes és 1 db 15 férőhelyes lovaskocsi áll rendelkezésre.

4. Madaras programok

4a. Madarak és halak a Boki-Dunán

A program során egy stégről távcsövekkel nyílik lehetőség a Boki-Duna holtág madárvilágának megfigyelésére, amely egykor a Duna főmedre volt. A madármegfigyelés mellett a Boki-Duna halászati bemutatóhelyen lehetőség nyílik megismerni az ártéri gazdálkodást, a tradicionális halászati eszközöket és módszereket, a Boki-Duna halfajait a kihelyezett információs táblák és eszközök (hálók, halászeszközök, jégverem, stb.) segítségével.
Program időtartama: 3 óra
Helyszín: Boki-Duna
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Kölked felől az erdőfűi úton haladva, Erdőfű után 1,5 km-re, vagy kerékpárral. GPS: N45.900006 E18.779894
Részvételi díj: 1500 Ft/fő, minimális díj 20.000 Ft

4b. Vízi madárles

A program során a Duna hullámterén található mellékágat, a vadregényes Külső-Bédát járjuk be kenuval, szakvezető kíséretével. A hajnali program során távcsövekkel figyelhetjük meg a híres és színes ártéri madárvilág képviselőit – nagy kócsagokat, szürke gémeket, barna kányákat, sőt kis szerencsével rétisassal is találkozhatunk.

Program időtartama: 3 óra
Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy kerékpárral
Részvételi díj: 4500 Ft/7 személyes kenu vagy 2500 Ft/4 személyes kenu + 15000 Ft/csoport szakvezetési díj
A program lebonyolíthatósága az aktuális vízállás függvénye.

5. Kerékpárbérlés és kerékpáros szakvezetés, lessátor bérlés

5a. Kerékpárbérlés

A Fehér Gólya Múzeumban kerékpár bérlésére is lehetőség nyílik.
(A múzeumban 16 db férfi vázas, 6 db női vázas kerékpár áll rendelkezésre.)

Ár: 200 Ft/megkezdett óra (Több napos bérlet esetén a 2. naptól 1000 Ft/nap)

Kerékpárutak Béda-Karapancsa Tájegységben

Mohácsi oldal
Kiskör: Mohács kompkikötő (töltésen) –Gólyamúzeum – Mohács kompkikötő (közúton) útvonalon 13,2 km
Mohács – Gólyamúzeum 7,5 km
Gólyamúzeum – Mohács 5,7 km

Közepes kör: Mohács kompkikötő (töltésen) – Külső-Béda – Gólyamúzeum (közúton) – Mohács kompkikötő útvonalon 24,9 km
Mohács – Külső-Béda 11,3 km
Külső-Béda – Gólyamúzeum 7,9 km
Gólyamúzeum – Mohács 5,7 km

Nagykör: Mohács kompkikötő (töltésen) – Külső-Béda – Boki-Duna – Erdőfű (közúton) –Gólyamúzeum – Mohács útvonalon 37,5 km
Mohács – Külső-Béda 11,3 km
Külső-Béda – Boki-Duna 9,5 km
Boki-Duna – Erdőfű 1,6 km
Erdőfű – Gólyamúzeum 9,4 km
Gólyamúzeum – Mohács 5,7 kmSzigeti oldal

Északi kiskör:
Komp – Szabadság-zátony (töltésen) – Felsőkanda - Komp (közúton) útvonalon 10,9 km
Komp – Szabadság-zátony 3,4 km
Szabadság-zátony - Felsőkanda 2,0 km
Felsőkanda – Komp 5,5 km

Északi nagykör: Komp – Szabadság-zátony (töltésen) – Dunafalva – Komp (közúton) útvonalon 34,5 km
Komp – Szabadság-zátony 3,4 km
Szabadság-zátony – Dunafalva 9,9 km
Dunafalva – Komp kastély 21,2 km

Déli kiskör: Komp – Mocskos-Duna – Homorúd – Komp útvonalon 17,5 km
Komp – Mocskos-Duna 7,7 km
Mocskos-Duna – Homorúd 1,9 km
Homorúd – Komp 7,9 km

Déli nagykör: Komp – Karapancsa – Homorúd – Komp útvonalon 39,2 km
Komp – Karapancsa 20,8 km
Karapancsa – Homorúd 10,5 km
Homorúd – Komp 7,9 km

5b. Kerékpározás szakvezetéssel
A kerékpárutak bejárásához szakvezetéses kíséret is kérhető.
Ár:
1-4 óra: 20 főig: 15000 Ft/csoport, 20 fő felett: 750 Ft/fő
5-8 óra: 20 főig: 30000 Ft/csoport, 20 fő felett: 1500 Ft/fő
Kedvezményes ár általános és középiskolai csoportok részére:
1-4 óra: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő
5-8 óra: 20 főig: 24000 Ft/csoport, 20 fő felett: 1200 Ft/fő

5c. Lessátor bérlés: Ár: 3000 Ft/nap

Programjaink igény szerint választhatóak és kombinálhatóak!

Példa egy egynapos programra Béda-Karapancsán

10:00 A Mohácsi Nemzeti Emlékhely megtekintése szakvezetéssel
12:00 Ebéd a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen
13:00 A Fehér Gólya Múzeum megtekintése tárlatvezetéssel
14:30 Kenutúra a Külső-Bédán
17:00 Halászati bemutató a Boki-Dunánál
kb. 20:00 Program vége

Információ, jelentkezés programjainkra:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571, E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu

Hírdetés helye
Pick
Mcs

Keresés: