Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Hősök emlékműve

Ahol a Szabadság utca találkozik a Rákóczi utcával, a Dózsa György utcával, tehát a belvárosi végénél ligetes, virágágyakkal, vízmedencével díszített park pompázik. E park közepén áll a Hősi Emlékmű.

A már messziről kimagasló, négy oszlopon nyugvó kapufejszerűen lezárt építmény eredetileg az első világháború 439 halottjának szándékozott emléket állítani, melyen utólag (1990-ben) a második világháború áldozatainak a nevét is megörökítették.
Az első világháborús névsor fölött Fischer Béla négysorosa olvasható, amelyet erre a helyre szánt:
 "Vándor! Elestünkön ne ejtsél kishitű könnyet.
Vérünk hullása áldozat a honért,
Gyászemlékű Mohács örökébe jött Trianonnak
Átkai ellen fel az egekbe kiált."

Az emlékmű lépcsős alapon nyugvó, magasított bázisra állított négy hatalmas sarokpillér, melyet 24 méter magasságban egy lábazatos baldachin koronáz. Harsányi mészkőzúzalékkal készült vasbetonmű. A hatalmas építmény padlózatának középpontjában egy kocka formájú asztalszerűség két oldalára vésett szöveg a második világháború és az 1956-os forradalom hőseire, áldozataira emlékeztet.
A pillérek dísztelen felületét pirogránit koszorúk díszítik. Az emlékművét Visy Zoltán (1903-1938), a parkot Árkay Bertalan (1901-1971) tervezte. 1935. augusztus 29-én tartották az avató ünnepséget.(Lenkey I. - Tardos M., 1997)

 • Hírek, aktualitások:

  • A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

   A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

   Mohács környéke kulturális és gasztronómiai értékei mellett természeti kincsekben is igen gazdag. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai...

  • Hajókirándulás

   Hajókirándulás

   Exkluzív ajánlat! Utazzon Magyarország leggyorsabb kirándulóhajóval a Mohács I. katamaránnal és kalandozzon vadregényes tájakon....

További hírek, aktualitások »
Hírdetés helye
Pick
Mcs

Keresés: