Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Örökségház, Dunaszekcső

2008 és 2010 között került kialakításra az Örökségház, mellyel a  cél egy olyan infrastrukturális háttér és egy ráépülő képzési program megteremtése volt, mely  a helyi örökségvédelmi feladatok elvégzését szolgálja. ...

2008 és 2010 között került kialakításra az Örökségház, mellyel a  cél egy olyan infrastrukturális háttér és egy ráépülő képzési program megteremtése volt, mely  a helyi örökségvédelmi feladatok elvégzését szolgálja.

Az alsó szint rendezvények, konferenciák, képzőművészeti időszaki kiállítások megrendezésére szolgál, míg a felső szint az állandó kiállításoké -néprajzi, helytörténeti, illetve régészeti-. A néprajzi kiállításokat az agyagedények és a nemzetiségiek életének fotói és eszközei képezik.

A régészeti kiállítást a településen talált római érmék és Marcus Aurelius híres bronz mellszobra képezik. A Marcus Aurelius császárt ábrázoló mellszobrot 1974 szeptemberében találták a dunaszekőcsi Várhegyen a Víztároló építésekor. A lugioi katonai táborban állhatott e csaknem másfélszeres életnagyságú öntött bronz szobor, mely a római kori portréművészet egyik mesterművének tekinthető és a krisztus utáni második század közepén készült. A szobor eredetije Pécsen található.

 

Dunaszekcső gazdag örökséggel rendelkezik, melynek megteremtése és bemutatása közös érdek. A település legrégibb, templomnak épült, majd magtárrá átalakított épületében létrehoztak  - több száz önkéntes segítségével - egy örökségvédelmi oktatóközpontot és a tárgyi emlékek méltó elhelyezésére egy kiállítótermet. Az oktatási program lebonyolításához szükséges elméleti ismereteket örökségvédelmi munkafüzetek formájában rögzítették. A projekt ideje alatt elsősorban a Duna-menti települések iskoláira, civil szervezeteire koncentrálva végezték el az ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő foglalkozásokat, mivel leginkább ők érintettek a magyarországi római limes világörökségi helyszínné nyilvánításában.

A fenntarthatóság fontos pillére a helyi emberek bevonása az Örökségház életébe. Célunk a helyi vagy közvetlen környékbeli jellegzetes termékek és készítőinek felkutatása, tevékenységük, módszereik dokumentálása és ezek egy helyen történő összegyűjtése. Hosszú távon azt szeretnénk, ha az Örökségházban meg is lehetne kóstolni, ki is lehetne próbálni, el is lehetne készíteni ezeket a helyi unikumokat.

 

Látogatható előzetes bejelntkezés alapján.


Jelentkezni:+36-69/535-010

Belépő: 200 Ft

6 éves kor alatt ingyenes

www.lugio.hu

 

 

 • Hírek, aktualitások:

  • A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

   A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

   Mohács környéke kulturális és gasztronómiai értékei mellett természeti kincsekben is igen gazdag. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai...

  • Hajókirándulás

   Hajókirándulás

   Exkluzív ajánlat! Utazzon Magyarország leggyorsabb kirándulóhajóval a Mohács I. katamaránnal és kalandozzon vadregényes tájakon....

További hírek, aktualitások »
Hírdetés helye
Pick
Mcs

Keresés: