Mohács 1 Kirándulóhajó - Duna

Európa 2. leghosszabb folyója, a Duna Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2888 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig.

Ennek a majd' 3 Km-es folyamnak pontosan a közepénél helyezkedik el Mohács városa. A 10 országon áthaladó, és 7 ország életében szerepet játszó, úgynevezett "legnemzetközibb" folyó 1444. Km-re Mohácson van. 

  • A folyó neve az ős-indoeurópai nyelv dānu (jelentése „folyó, folyam”) szavából ered.
  • A Duna homokja 10–600 mg/m³ aranyat tartalmaz, ami a gazdaságosság határán termelhető ki, bár többek szerint gazdaságtalan.
  • Majdnem koronáztak rajta királyt is. A legendák szerint Mátyást itt tették királlyá még 1458-ban, bár ezt utólag nem igazolták a történészek. A valódi koronázásra a budai Várban került sor.
  • Legnagyobb árvize 1838-ban volt. Erzsébetváros, Józsefváros és Ferencváros nagy része is 2 méteres víz alatt állt. 153 áldozatot szedett ez a természeti katasztrófa.
  • A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Elsőnek a pesti hídfő alapgödre készült el, ahol 1842. augusztus 24-én megtartották a Lánchíd alapkő-letételi ünnepségét. 
  • A Duna élővilága igen változatos, de halállománya viszonylag szegény, kb. ötven dunai halfajt ismerünk. Közülük egyik a dunai galóca.
  • A Vaskapu-szoros szurdokvölgy a Dunán, a Déli-Kárpátok és a Szerb-érchegység között található, Szerbia és Románia határán. Ez a Kárpát-medence legnagyobb részének egyetlen kifolyása a világtenger irányába. 

A kedvező természeti adottságokra épülő (a város szigeti oldala, valamint a Duna - Dráva Nemzeti Park közelsége) ökoturizmus nagyobb figyelmet érdemlő termék Mohács turizmusában. Vendégköre döntően országhatárokon belüli, természetorientált és társadalmi státuszú polgárokból áll.

Az 1990-es évek második felében Kolbe Mihály mohácsi származású festőművész, grafikus után lett elnevezve a Duna-parti sétány, mivel nagyon szeretett a Duna-parton sétálni, ihletet nyert a természetből, a Duna szépségéből.