Fazekas népi iparművész, akit születése óta körülvett a szakma.

1969. június 8-án született Mohácson. A fazekas mesterséget édesapjától, id. Lakatos László fazekas Népi Iparművésztől sajátította el. 1986-ban tette le a szakmai vizsgát és édesapjával együtt a Népművészek Háziipari Szövetkezetének volt a bedolgozója.

Születése óta beleivódott vérébe a Busójárás, az igazi Poklade, a busók élete.

Rosta Endre maszkfaragó

Rosta Endre népi iparművész, idős mesterek műhelyeit kereste fel, hogy elsajátítsa a faragás alapjait, majd Késity György a régi múzeum restaurátora által készített hagyományos álarcok mintája alapján kezdte el készíteni első munkáit.

Gagyi Zoltán busómaszk készítéssel foglalkozik

Zoltán más szakma művelőjeként az ezredfordulón kapott igazi kedvet a maszkfaragáshoz. Édesapja készítette el számára az első maszkot, amely olyannyira megtetszett neki, hogy aztán négy évvel fiatalabb öccse részére már édesapjával közösen faragták meg az álarcot.

Kiállta az idők próbáját

Különleges, ritka élményben részesülhetnek azon gyermekek, akik ellátogatnak a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomhoz. A pincében berendezett papírmalomban (előre egyeztetett módon) ehetőség van a papírmerítés megismerésére és kipróbálására. Amíg egy-egy folyamat zajlik, ugyanitt megcsodálhatók a Kubik könyvkötészet XIX. századból való impozáns német gépritkaságai.