A családban a mézeskalácsos mesterség több mint 130 éves múltra tekint vissza. Az üknagyapa a Tápióságról Mohácsra telepedett, majd 1882-ban iparengedélyt kapott itt, s kezdte mesterségét gyakorolni, melyet aztán több generáción át örökített tovább. Az évek során a család székhelye Bóly lett, itt sütik tovább a környéken azóta híressé vált mézeskalácsot, mely mellett gyertyaöntéssel is foglalkoznak. Mézeskalácsaik számos kiállításon és vásáron szerepeltek előkelő helyen. Néhai Tárnoky Lajos, a mostani cégvezető nagyapja folytatta legtovább a családi hagyományt: 50 éven át, 1941-től 1991-ig. Azt követően 2015-ben bekövetkezett haláláig a mindennapi munkafolyamatokból aktívan részt vett, ezzel segítve az 1991-től már családi vállalkozássá lett üzem működését.

Cím: 7754, Bóly, Temető utca 1.

Tel: +36 20/346-61-03

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Nyitva tartás: hétfő - péntek 7:30 - 12:00; 12:30 - 17:00 szombat 8:00 - 12:00

Batthyány-Montenuovo Kastély, Bóly

A jelenlegi kastély helyén a XVIII. században egy vadászkastély állott.

A jelenlegi kastély helyén a XVIII. században egy vadászkastély állott. A mai kastély épületét 1808-ban kezdték építeni klasszicista stílusban. Az építmény külsejében egyszerű, de belső berendezése annál nagyobb értéket képviselt a korábbi évszázadokban. Nevezetesek voltak azok a fekete empire bútorok, amelyek egykoron I. Napóleon szobáit díszítették. E híres kollekció néhány darabja sok hányódtatás után a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumba került. A kastélyban jelenleg szociális gyermekotthon működik, csak a hozzá tartozó 11 hektáros Kastélypark látogatható, amely természetvédelmi terület. Ez a település szívében található zöld sziget a pihenni- és sportolni vágyók paradicsoma.

First slide

Batthyány-Montenuovo Mauzóleum, Bóly

A mauzóleum építését Montenuovo Vilmos felesége, Batthyány Julianna grófnő rendelte el -ben. A neoromán neogót stílusú épület művészi kiképzésével a maga nemében országos viszonylatban is párját ritkítja. A bejárati ajtó két oldalán négy-négy oszlop áll vörös és fehér márványból. Az oszlopok egy-egy reliefcsoportot tartanak. Az épület belsejében, a bejárattal szemben látható a vörös márványból készült oltár. Az előtérben egyetlen oszlop tartja a kórust, a karzatot, és a kupolát Az épület falaiban kialakított sírhelyekben nyugszanak a Montenuovo családhoz tartozók földi maradványai.

Állandó helytörténeti kiállítás

A kiállítás az 1752-ben épült egykori Batthyány uradalom magtárában nyílt 2001. március 15-én. Az épület földszintjén a városi könyvtár, emeletén a helytörténeti és néprajzi bemutató látogatható.
Bóly és vidékének korai történetét a neolit kortól a honfoglalásig régészeti leletek illusztrálják. A helységet megnevező első írott emlék bemutatása után, a XVIII. Század elejétől 1946-ig, a lakosságcsere időszakáig kaphatunk képet az uradalom és népe korabeli életéről és személyes történelméről.
A Batthyány-uradalom gazdag levéltári anyaga mellett a helyi katolikus egyesület életéről és az egyházközség múltjáról, valamint a felvidéki református magyarok hasonlóan gazdag közösségi életről számos dokumentumot és fényképet láthatunk.
Ezt követően a helyi céhes-, majd társulati keretek között működött kézművesek: asztalos-, esztergályos-, kézihurkoló (pacskeros)-, kékfestő- és mézeskalácsos-műhelyek válogatott eszközanyagáttekinthetik meg az érdeklődők.
A helybeli német iparos és földműves lakosság viseletét a századelőtől az 1940-es évekig, hétköznapi és ünnepi viseletbe öltöztetett bábuk illusztrálják.
Két szobaenteriőr a bólyi katolikus németek és a felvidéki református magyarok válogatott bútoranyagával idézi fel az 1920-as évek jobbmódú parasztpolgári lakosságának életmódját. A felvidékiek gazdag szőtteskultúrájáról asztalneműk és viseleti darabok vallanak.
A tárlat végén az 1956-os forradalom és szabadságharc bólyi eseményeinek emlékeit láthatják az érdeklődők.
A kiállítást a városról megjelent válogatott könyvészeti anyag és a helybeli  jelentősebb műemlékek fényképes bemutatója zárja.
Tel: 69/868-305

Nyitva tartás:
kedd                 10-12-ig, 13-18-ig
szerda-péntek                 13-18-ig
szombat                         14-17-ig

                                        
 

Agrártörténeti múzeum Békáspusztán


Bólytól 1,5 km-re, Békáspusztán a hajdani Montenuovo-uradalom gazdasági központjában, festői környezetben helyezkedik el a volt méntelepi istállók egy részében kialakított, országosan is elismert agrártörténeti kiállítás.

Bejelentkezés alapján látogatható.
Tel.: 20/514-3803, 20/4112-655

                                         
 

História Hall


A História Hall falfestmény együttes alkotója König Róbert (1951-2014) Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikusművész. Családjának egyik ága Bólyból származott, s a gyermekkorában megismert archaikus kultúra haláláig meghatározó élményt jelent számára. Ennek a kultúrának megidézése, feldolgozása és átértékelése művészi munkásságának szerves része.

A História-hall falfelületei a terem ajtó és ablaktömegeinek megszakításával, de mégis egybefüggő festménykompozícióként értelmezhetők, így a látogatónak folyamatos vizuális élményben lehet része.
A terembe lépve, az óramutató járásának megfelelően, kronológiai sorrendben következnek a historikus – apokrif és valós – visszaidézések, a művész szabad megfogalmazásában.
Maga a falfestmény együttes 12 fő egységből áll, amelyek sorrendben a következők:

I. PFINGSTENREIDE
II. MÁRIAGYÜD
III. VENDELINI
IV. EMMAUSZ
V. A SZŐLŐ- ÉS BORKULTÚRA VILÁGA
VI. A FÖLDMŰVELŐK ÉLETE
VII. A TELEPÜLÉSRE JELLEMZŐ IPAROSSÁG
VIII. KÉZMŰVES IPAROSOK
IX. KÉZMŰVES IPAROSOK
X. NAGYGAZDA HÁZÁNAK OROMZATA
XI. KARÁCSONYI KONCERT
XII. ULMER SCHACHTEL

A 12. jelenet után a látogató visszaér Bóly látképéhez és gondolatban fejet hajthat mindazok előtt, akik ittlétükkel gyarapítottták és a jelenben továbbra is gyarapítják ezt az egyedi hangulatú, baranyai kisvárost; a mindig megújuló és állandóan változó régi-mai Bólyt.

                                      

Forrás: www.boly.hu