Turisztikailag kedvelt célpont a gyönyörű borvidék miatt, melyen Magyarország első Borútja vezet végig. A főút vonalát kétoldalról impozáns pincesor kíséri. A „Három folyó” kerékpáros túra útvonal kiépítése lehetőséget nyújt a borvidék kerékpáros megközelítésére. A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál. Az enyhe íven kanyargó út menti pincék reggel és este a fény játéka révén eltérő arcukat mutatják. Az azonos rendben és stílusban épült pincesor egységes és rendezett képet mutat az idelátogatóknak. Az élmény feledhetetlen és egy életre szól...

A régészeti leletek itt a szőlőművelés régmúltjáról mesélnek. A 150 éves török uralom és az 1687-ben ellenük vívott utolsó küzdelem után a szőlőültetvények elpusztultak. Ekkor rácok (szerbek) telepedtek le a faluban, és a Kadarka meghonosításával a vörösbortermelés megalapítóivá váltak.

1770-től a németek betelepítésével változott meg alapvetően Villány korábbi népességének összetétele. A német szőlőmunkások magukkal hozták kedvenc szőlőfajtájukat, a Kékoportót.

1895-ben már 590 hold szőlőterülete volt a községnek, ám a XIX. századi Európán végigsöprő filoxéravész elpusztította a szőlőket. A villányi Teleki Zsigmond szőlőnemesítő nevéhez fűződik azoknak az ellenálló szőlőfajtáknak a kinemesítése, amelyeknek köszönhetően ismét megkezdődhetett Európa-szerte a szőlőültetvények újratelepítése.

Az utóbbi évtized mélyreható változásokat hoztak a térség szőlő- és borkultúrájában. Az itt élők elsőként alakítottak ki európai színvonalú, korszerű technológiát alkalmazó borászatokat.  A borturisztikai szolgáltatások száma közel félszáz. Villány főutcán lévő történelmi pincesoron is több borászat kínálja specialitásait. Érdemes ellátogatni a Bormúzeumba, melynek az egykori Teleki-pince ad otthont. Itt a borászat hagyományos szerszámaival, írásos és tárgyi emlékekkel, és közel száz esztendős borpalack matuzsálemekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Főbb érdekességek:

Templomhegyi tanösvény

Bormúzeum

Pincesorok, Fő utca, Virágos

Római Katolikus Templom és Kálvária domb

Református Templom

Szerb templom

Nagyharsányi Szoborpark (2km)

Helytörténeti múzeum

Csatatér-Kilátó a villányi Templom-hegyen

Villánytól 3 km-re található, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő pincefalu, Villánykövesd, amely szintén a kerékpárút egyik látványos állomása. Látványosságát annak is köszönheti, hogy pincéi 3 szinten helyezkednek el. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, a látogatók megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a gazdák és a természet munkáját dicsérő bor zamatát.