Rosta Endre népi iparművész
Pin It

Születése óta beleivódott vérébe a Busójárás, az igazi Poklade, a busók élete.

Rosta Endre népi iparművész, idős mesterek műhelyeit kereste fel, hogy elsajátítsa a faragás alapjait, majd Késity György a régi múzeum restaurátora által készített hagyományos álarcok mintája alapján kezdte el készíteni első munkáit.

Az idő folyamán saját stílust alakított ki, a mostani álarcok meghatározó karaktere lett. 2001 óta alkot és folyamatosan dolgozik egész évben látogatható műhelyében, ami saját házánál és a Busóudvarban egyaránt  megtalálható. 2009-ben kapta a népi iparművész címet. Maszkjai Európa számos múzeumában szerepelnek. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományokra és azok tovább örökítésére. 2013 óta Busóiskolát működtet, ahol a kisgyermekek megismerik a faragás lépéseit és az álarc festés, bőrözés fortélyait. Busóálarcai egyedi, a Hagyományok háza által is ismert autentikus darabok. Mostani fiatal busóálarc faragók kerülnek ki keze alól, akik tovább viszik az álarc készítés hagyományát.

Elérhetőség:

Cím: Busóudvar Mohács, Eötvös u. 17-19.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rosta Endre