Városunkban már két helyszínen is megcsodálhatjuk a Trischler Ferenc szobrászművész által készített alkotásokat, melyek egyszerre szimbolizálják Mohács sokszínű nemzetiséget, a helyi identitástudat fontosságát és megőrzését továbbá az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Busójárást, amely fontos nemzeti értéket képvisel hazánkban. A szoborcsoportok egyike a „Mohács kapuja” projekt keretében létesült és a két főútvonal kereszteződésének körforgalmában áll. A másik pedig a „A Busójárás színtereinek fejlesztése” című projekt keretein belül a Deák téren valósult meg. 

A Széchenyi tér szimmetriáját stabilizálja az a két zászlótartó szoborcsoport, amely a keleti illetve a nyugati oldal középtengelyében áll. Mindkettőt Martinelli Jenő (1886-1949) szobrászművész készítette.

A Szabadság utca, a Jókai utca és a Szentháromság utca találkozásánál alakult ki az elmúlt évszázadokban a Szentháromság tér. A település fennállásának 900. évfordulóján állították fel Trischler Ferenc (1945) Pécsen élő szobrászművész bronzból készített Szentháromság szobrát.

Varga Imre szobrászművész alkotása a II. Lajos szobor a Széchenyi téren, a Fogadalmi templom mellett 2006-ban készült.

Az emlékkövet a Hortobágyi kényszermunkatáborokba Mohács és határ menti településekről elhurcolt családok emlékére állították. (1950-1953)