Malomtörténet
Pin It

Különleges, ritka élményben részesülhetnek azon gyermekek, akik ellátogatnak a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomhoz. A pincében berendezett papírmalomban (előre egyeztetett módon) ehetőség van a papírmerítés megismerésére és kipróbálására. Amíg egy-egy folyamat zajlik, ugyanitt megcsodálhatók a Kubik könyvkötészet XIX. századból való impozáns német gépritkaságai.

A Csele patak valaha volt 24 malma közül a XIV. századi gyökerű Szent Miklós vízimalom az egyetlen, amely fennmaradt, működőképes, és látogatható. A műemlék különlegessége, hogy zárt kerékházának köszönhetően patakja a házban folyik.

A malomépület pincéjében található a vizesház, ahol gyergyószentmiklósi mesterek által készített impozáns vízikerék fogja munkára a Csele-patak vizét. A malom impozáns vízikereke, hatalmas tölgyfa tengelye, fából faragott fogaskerekei és malomkövei miatt az ókort idéző szerkezet. Az energiát egy hatalmas tölgyfából esztergált tengely vezeti a malom szárazházába. E szinten egy hagyományos papírmalommal és papírmerítő műhellyel is megismerkedhet a látogató.

A mohácsi műemlék vízimalom azon kevés malmok egyike, melyben ma is kövekkel történik az őrlés. A malom gyűjteménye kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól, napjainkig.

A malomporta különlegessége egy, a világon egyedülálló, emberi erővel működő taposómalom-gépezet.

Programlehetőségek:

- a vízimalom működés közbeni megtekintése,

- őrlés-, malomtörténeti- és zsákkiállítás,

- kemencés lepénysütés,

- a taposómalom bemutatása, kipróbálása,

- a mészégető kemence megtekintése.

Malomtörténeti és zsák kiállítás

A mohácsi Szent Miklós műemlék vízimalom azon kevés malmok egyike, melyben ma is kövekkel történik az őrlés. A malom gyűjteménye, az őrlés-, és malomtörténeti kiállítás kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól, napjainkig. Van itt az őskort idéző őrlőkő, a középkori technikának megfelelő famozsár, két egyszerű és több "korszerűnek" számító tőkés kézimalom is. A program természetesen része a vízimalom megtekintésének.

Zsák-kiállítás

Mohács vízimalmában látható az ország egyik legterjedelmesebb liszteszsák-kiállítása. A gyűjtemény egy része a Mohács környéki sváb családok zsákjaiból áll, másik fele székely, felvidéki, kárpátaljai és baranyai magyar zsák. Bőven akad látnivaló.

Cím: Mohács és Somberek közötti főút

Tel.: +3620/411-44-74

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.patakmalom.hu

GPS:       N 46.040945      E 18.677294

Nyitva tartás: bejelentkezés alapján tekinthető meg

Jegyárak: Felnőtt 2000 Ft/fő, Diák: 1500 Ft/fő, Csoportok (felnőtt) 1200 Ft/fő, Csoportok (diák): 1000 Ft/fő

VízimalomMalomépületŐrlésTaposómalomTaposómalom2MalomfitneszGyerekek a malomban